ÍRÁSPROBLÉMÁVAL KÜZDŐKNEK

Finommozgásban lemaradottak számára grafomotoros és finommotorikus tevékenység fejlesztésére – mivel feltámaszkodik a kéz, a betű formálása folyamatos gyakorlással, a csuklóból történik.

Részképesség zavarban, vagy -gyengeségben szenvedőknek (dysgráfia, dyslexia, dyscalculia)

a feltámasztásnak köszönhetően elmúlik a helytelen íróeszközfogás és a görcsösség
az írás csuklóból történik, az ujjak nem válnak fáradttá
a toll, kiképzése miatt, magasabban tartja a kezet, ezért folyamatosan látható az írás, könnyebb az irányok megtartása, a vonalrendszerben való tájékozódás
a toll használata közben folyamatosan látható az írás, egyszerűbb az önellenőrzés, fejlődik a figyelem, és a szem-kéz koordináció

Izomsorvadásban, izomgyengeségben szenvedőknek – a feltámasztásnak köszönhetően a kéz szorítóerő híján sem csúszik le a tollról, hanem súlya a papírra szorítja az íróeszközt, az ujjaknak nem kell szorítani, a csukló és a kéz megmaradt mozgásával, és folyamatos gyakorlással lehetővé válik az írás.

Izommerevségben szenvedőknek – a toll kiképzése meggátolja a kéz lecsúszását, az ujjak szorítására nincsen szükség, mert a kéz súlya a papírra nyomja a tollat, ezáltal a tenyér, az ujjak, és a csukló együttes mozgása írómozgást hoz létre.

Remegő kéz, rezgő ujjak (pl. idős korban) esetén – a tenyér írás közben használt izomcsoportja feltámasztódik, ezáltal a remegés tompul, a papírhoz nyomódik az íróeszköz, és az ugráló írás, az írónak is zavaró koncentrációs problémák javulnak.

Ízületi betegségekben szenvedőknek – a kéz súlya ránehezedik az íróeszközre, melyet így a papírhoz „szorít”, az ujjaknak ezáltal nem kell szorítani, majd a csukló vagy a kéz megmaradt mozgásával és folyamatos gyakoroltatással könnyebb az írás. A toll kiképzése meggátolja a kéz lecsúszását.

Fej- és agysérült embereknél, az írás részképesség elvesztésénél – a korábbi automatikus írástevékenység újratanulását nagyban segíti az UO toll speciális kialakítása, a kezet erőfeszítés nélkül a helyes tartásban rögzíti (ujjak pozicionálása), így könnyebb az írás, a gyakorlás során pedig újra rögzülnek a betűformák, -elemek.